8+1 tipp LED szalag vásárlása előtt

Írta admin 2019/04/16 0 Kommentek Hírek, Érdekességek,Hasznos Tippek és Segítség,

8+1 tipp, amire figyelj, ha LED szalagot vásárolsz

A LED szalagok nem bonyolult szerkezetek, mégis akad néhány olyan tulajdonságuk, amelyeket muszáj figyelembe venni  ahhoz, hogy megfelelően működjenek és ki tudd választani a számodra leginkább megfelelőt A következő cikkben összegyűjtöttünk néhány dolgot, amelyre érdemes odafigyelni és átgondolni, ha LED szalag vásárlásra adod a fejed.

  1. Mire fogod használni?

Hogyhogy mire? Hát világtani fogok vele! Triviálisnak tűnhet a kérdés, de mégis ezzel kell kezdeni ahhoz, hogy megtaláljuk a neked megfelelő szalagot. A LED szalagokból szinte végeláthatatlan a kínálat, így muszáj szűkíteni a kört, és az ebben az esetben nem elegendő, hogy világítani szeretnél vele. Eltérő szalag típust kell adnunk akkor, ha csak egy dekorációs fényt szeretnél, és akkor is ha egy erős világításra van szükséged. Ha már tudod, hogy milyen célod van a szalaggal akkor elindulhatunk tovább szűkítve a kört a következő tulajdonságok meghatározásával.

  1. Hol szeretnéd használni?

Nagyon fontos kérdés ez, hiszen nem ugyanaz a szalag kell kültérre, mint beltérre. Kültérre vagy nedves közegbe IP védett szalagban kell gondolkodnod. A kültéri szalagokat a gyártók az IP védettség elérése érdekében vékony műanyag borítással vonják be, melyek nem befolyásolják a LED chipek fényleadását. Némelyest drágább szalagok ezek, ennek ellenére sokan beltérre is „szilikonos” szalagot szeretnének, holott ez nem indokolt. Beltérre, és olyan helyre, ahol a szalag nincs kitéve közvetlen nedvességnek nincs szükség a drágább szalag megvásárlására.

  1. Szín

A szín tekintetében első körben azt kell eldöntened, hogy egyszínű,  vagy színes szalagot szeretnél. Ha egyszínűt, akkor válogathatsz piros, zöld, sárga, kék illetve fehér szalagok közül. Fehér kategórián belül választhatsz még meleg(2700-3000K), természetes(4000-4500K) vagy hideg (6000-6400K) fehér szalagok közül. Mi általában a meleg vagy legfeljebb a természetes szalagokat javasoljuk. ügyfeleinknek, de persze előfordulhat olyan eset is, hogy a hideg fehér szalag a megfelelő választás. Előfordulhat olyan is, hogy mindhárom színhőmérsékletre szükséged van, ebben az esetben a CCT a számodra a legmegfelelőbb megoldás.

Színes szalagok esetében van lehetőség RGB, RGBW, RGBWW, RGB+CCT közül választani. Ha az RGB-t választod, akkor egy olyan szalagot kapsz, ahol a LED chipek a piros, a zöld, a kék és ezeknek a színeknek az összes variációját és kombinációját tudják megfelelő keverés mellett. Fontos, hogy ezekkel a szalagokkal csak úgy tudsz fehér fényt is előállítani, ha kikeversz egyet, az viszont nem lesz tökéletesen fehér, minimális kékes hatással tudod ezt előállítani. Ha fehér fényre is szükséged van, akkor az RGBW, RGBWW és az RGB+CCT szalagokban kell gondolkodod. Ezek a szalagok egy plusz fehér LED chippel vannak felszerelve. Az RGBW hideg fehér, az RGBWW meleg fehér, az RGB+CCT pedig egy hideg és meleg fehér chippel is rendelkezi, ezért ennél a szalagnál a fehér szín színhőmérsékletét is tudod változtatni.

Ahogy láthatod rengeteg a lehetőség, ezért is nagyon fontos az 1. pont, hogy tudd, mire fogod a szalagot használni.

  1. Lumenek száma

Ha már tudod, hogy mire szeretnéd használni, és milyen színű szalagot szeretnél a következő tényező, amiről döntetned kell az a fényerő. Dekor fényhez 400-600 lm/m fényerejű szalagot szoktunk ajánlani, az e feletti szalagok már alkalmasak akár fővilágításnak is. Extrém esetben egészen 2000-3000 lm/m fényerejű szalagot is választhatsz.

  1. Teljesítmény

Az előző tényezővel szorosan összefügg a teljesítmény. Minél nagyobb fényerejű szalagra van szükséged, annál nagyobb teljesítményű lesz. A teljesítmény minden LED szalagon W/m –ben van feltüntetve. Ez az adat atért különösen fontos, mert ennek alapján tudod meghatározni, mekkora teljesítményű tápegységre van szükség a LED szalag működtetéséhez. Ennek kiszámítására egy nagyon egyszerű képletet alkalmazunk. A LED szalag hosszát megszorozzuk a LED szalagon feltüntetett teljesítménnyel és még a biztonság kedvéért 20%-ot ráhagyunk. Fontos, hogy a túl nagy teljesítményű tápegység sem jó a LED szalagoknak, így a szükséges teljesítményhez legközelebb esőt érdemes választani.

  1. Feszültség

Nem akarunk nagyon villamossági leckét csinálni a cikkből, de a LED szalagok feszültségét is érdemes figyelembe venni kiválasztásakor. A legtöbb szalag 12 vagy 24 V feszültséggel működik. Fontos, hogy a megfelelő feszültségű tápegységet válaszd a szalaghoz, máskülönben az nem fog megfelelően működni.

  1. Tápegység

Ha már a tápegységeket említettük, akkor ne feletkezzünk meg ezeknek a kivesézéséről sem. Ha a fent leírtak alapján kiszámoltad mekkora teljesítményű és milyen feszültségű tápegységre van szükséged, akkor már csak azt kell eldöntened, milyen kivitelben szeretnéd a tápegységedet megkapni. Ez lehet dugvillás, ipari illetve slim ipari is. A nálunk kapható legkisebb tápegység 18 W-os dugvillás a legnagyobb pedig 500 W-os ipari a 12 V-os kategóriában. Fontos  megjegyezni, hogy bizonyos teljesítmény felett a tápegységek hűtését már ventillátor végzi, amely meglehetősen hangos, így ha van lehetőség, akkor inkább kisebb és több tápegységet válassz egy nagy helyett.

  1. Vezérlők

A vezérlőkről igazából egy külön bejegyzést lehetne írni, így most csak néhány alap dolgot ismertetnénk veled. Minden LED szalag dimmelhető, így a megfelelő vezérlővel szabálsozható a fényereje. Még az egyszínűeknek is. Mint ahogy az RGB szalagok is. Ami fontos különbség viszont, míg az egyszínűek működtethetők vezérlő nélkül (max a fényerejét nem tudod szabályozni), addig az RGB LED szalagokhoz elengedhetetlen a vezérlés, hoszen itt nem csak fényerő, hanem szín szabályozásáról is beszélünk. Az RGB szalag vezérlő nélkül pontosan úgy funkcionál ahogy egy egyszínű, vagyis színváltoztatás nélkül világít. A vezérlőkből rendeteg fajta van, szintén az határozza meg a választást, hogy mire szeretnéd használni.

 

 

8+1. Hűtés

 

A nagy teljesítményű szalagokhoz mindenképpen ajánlani szoktuk, hogy az ügyfeleink tegyék azt alumínium profilba annak érdekében, hogy a LED szalag megkapja a megfelelőhűtért. Viszont a kis teljesítményű szalagok esetében a hűtéstől el lehet tekinteni, mivel nem fognak melegedni, mint nagyobb teljesítményű társaik. Ettől függetlenül a kis teljesítményű szalagok esetén is lehet opció az alumínium profil, hiszen a hűtésen kívül esztétikai funkciót is ellát.

Reméljük, segítséget tudtunk nyújtani a fent leírtakkal a LED szalag rendszered kiépítéséhez. Ha nem szeretnél sokat vacakolni vele, válaszd valamelyik előre összeállított szettünket. Ha ezeknél is speciálisabb az igényed, akkor keress minket bizalommal, nincs olyan LED porbléma, amire ne találnánk megoldást!