Ebben a cikkben segítünk összefoglalni a legfontosabb teendőket és módszereket az RGB LED szalagok szerelésével kapcsolatban a legtömörebben. A LED szalagokat egyszerűen lehet szerelni, telepíteni a legtöbb esetben nincsen szükség szakember segítsgére, ha betartod a megfelelő lpéseket és utasításokat. Ettől függetlenül nagyobb rendszerek esetlben kérünk vegyél igénybe egy tapasztílattal rendelkező villanyszerelőt, technikust vagy mérnököt. Az Energia Háza kínálatában jelenleg több mint 50 féle szettet és dekor célra szolgáló RGB, RGB és Fehér szalagot találsz, amelynek a szerelése nagyjából azonos. 

A LED szalagokat a legtöbb esetben a gyártók 5 méteres tekercsben gyártják 12V vagy 24V egyenáramú DC feszültséggel. A LED szalagokat a megadott helyen lehet vágni, ezeket a vágási pontokat egy kis ollóval jelöik a gyártók. RGB és RGBW vagy RGB-CCT LED szalagok esetében ez a vágási méret 5-10 cm közés esik. A vágási pontok akkor fontosak, ha a szalagot vágnod kell, illesztened, amit ezeken a pontokon tudsz megtenni. 

A legfontosabb hiba a szerelésnél a LED szalag tekercsek egymásba csatlakoztatása, amely nem jó megoldás, ha azok 5 méternél hosszabbak. Ügyelj arra, hogy minden 5 méteres szakasz külön betáplálás alatt legyen. Ezt az egyszerű LED szalag szetteknél egy elosztó kábel segítségével teheted meg, illetve ha szükséges akkor a szettben vagy opciólként vásárolt LED szalag vezetékkel igény szerint meg lehet toldani a vezérlő és a betáplálást igénylő szakasz között. Abban az esetben, ha a LED szalag tekercseket egymásba kötöd akkor annak fénye a szakasz végén nem fog úgy világítani, mint a szakasz elején. Ez abból adódik, hogy az egyenfeszültség a szakasz vége felé nagymértékben csökken, ez által az ott lévő LED chipek már nem tudnak megfelelő feszültséget felvenni. Logikusan ebbe naz esetben az egyenfeszültség fordítottan arányos az áramerőséggel is, tehát kisebb feszültség esetén nagyobb, míg nagyobb feszültség esetén kisebb áramerősség jut a fogyasztókhoz. Ez által a LED szalag élettartam is nagymértékben csökkenhet. Tehát a legfontosabb teendőd, hogy úgy tervezd meg a LED szalag világítást, hogy minden 5 méteres szakasz eleje közvetlenükl a vezérlőtől kapja meg a megfelelő betáplálást. 

Az itt lévő képen egy 15 méteres szettet látsz, helyes párhuzamos bekötéssel. Ahol ha szükséges hosszabbítsd meg egy vezetékkel a vezérlő és a szalag eleje közötti szakaszt. A legjobban használható megoldás, hogy a vezérlőből két irányba kezded a kiépítést és a maradék 5 méteren túli LED szalagokhoz egy vezeték kiépítést végzel és arról végzed el a betáplálást. 

 

Ügyelj a helyes csatlakoztatásokra is. Az alábbi képen látod, hogy a szettekben lévő kis nyilak egymással szemben vannak. Követsd ezt az utasítást, mivel fordított csatlakoztatás esetén a szalagok nem fognak világítani.