Itt jártunk rovatunkban egy újabb felüdüléssel és némi design világítási megoldással lettünk gazdagabbak. Ezt szeretném megosztani veletek most. Húsvéti ünnepeket egy kiruccanással koronáztuk meg a gunarasi gyógyfürdőben. A fürdőt nem rég választották Magyarország 33.-ik gyógyfürdőjének amihez gratulálunk és sok sikert kívánunk a további fejlesztésekhez és a turizmus nővekedéséhez. Reméljük, hogy ezzel a kis bloggal is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy felfedezzétek a pihenés és a hangulat egy kivételes kombinációját. Gunaras egy kis falucska, üdülő, ahol gyakorlatilag pár száz kis nyaralócska és hotel helyezkedik el, de van kemping és kirándulási lehetőség is. Maga a környezet csodálatos, a hangulat felemelő, pihenéshez, kikapcsolódáshoz és céges csapatépítéshez ideális. A közelben lévő horgásztavakat körbe lehet sétálni, bár néha keresztül kell menni 1-2 szántón és bozótoson. De ez ne töltsön el aggodalommal, mert a környezet és a nyugalom ami ott van gyakorlatilag pótolhatatlan a kemény munka után.

Én most egy pár ötlettel szeretnék szolgálni azoknak, akik otthon vagy vendégeik számára szeretnének egy kis wellnesst biztosítani. Ez pedig nem más, mint a jól alkalmazott UV szalagok és lineáris lámpák. Sajnos csak pár telefonnal készült fotót tudtam csinálni, de remélem ezek is visszaadják a lényeget. Elsőként egy álmennyezetbe épített UV LED szalagot szúrtam ki magamnak, mert ez a nappali és éjszakai időben is nagyon hangulatos és bőven elegendő volt ahhoz, hogy az ember közlekedjen és megtalálja a liftet vagy a szobáját és ne nyúljak a kilincs mellé. Pár kiegészítő LED spot el van helyezve, de ez nem sűrű, nem zavaró inkább némi kiegészítő világítást ad, hogy azért meg legyen a megfelelő fény. Az emeletek között egy magas aula is található üveg tetővel, ami ugyan ad plusz fényt, de ezt pótolhatod bármilyen természetes bevilágítóval vagy egy olyan lámpával ami illik a belsőépítészethez. 

Az UV LED szalagok nem éppen a legolcsóbb megoldások, de ha jól építed meg és alkalmazod a megfelelő hűtést például egy XC15 Benalex lapos profil segítségével akkor a befektetésedet hosszú távon meghálálja az élvezet. Ha szeretnéd kicsit olcsóbban kijönni a keretedből, alkalmazhatsz egy RGB vagy RGB és fehér (RGBW, RGBWW) szalagot is, amivel hasonló magenta színeket tudsz kikeverni. Ezek sem rosszak és van lehetőséged további színek kikeverésére. A döntést hozd meg pénztárcád szerint, de ne add fel a megvalósítás öteltét és a pihenés örömét. A LED szalagokhoz minden kiegészítőt megvásárolhatsz az Energia Háza online felületén vagy keresheted munkatársainkat segítségért. Fenti kép a lépcsőház, emeleti előtér és az üvegtető alatti aula között készült. Érdemes egy pillantást vetni arra, hogy a nappali időszakban is milyen hangulatos. És akkor nézd meg, hogy milyen éjszaka:

Egy egyszerű telefonról készült fotó nem adja vissza a tökéletes hangulatot, de engem ezek a színek és árnyalatok lenyűgöznek. El is döntöttem, hogy átalakítom otthon az álmennyezetünket. Egy külön bejegyzésben bemutatom nektek a jelenlegi megoldást is, de ettől függetlenül átépítem. Néha szükséges egy kis változtatás és az Indecor belsőépítészeti elemekkel ez könnyen megvalósítható. Fenti fények kiváló hangulatot teremtenek egy ottohn kialakított wellness részlegben, amit nem kell túl gondolnod, tehát ha csak egy szobakerékpárod van otthon, oda is miért ne csinálnál egy kisebb hangulatvilágítást, de a fördőszoba is egy nagyon megfelelő hely erre. Egy kemény nap után megmártózni egy forró fürdőben ilyen fények mellett csak jó dolog lehet és nem is annyira túltolt megoldás. Akinek persze van egy vendéglátó egysége vagy otthoni konditerme wellnessel az hozza ki a helyből a maximumot. A hotelben a LED szalag mellett találtam erre további megoldásokat. A lineáris lámpák vagy ezek egyedi gyártott megoldásaival tovább fokozhatod a hangulatot. Az ilyen lámpatesteket több esetben magad is egyszerűen elkészítheted de RGB+CCT gyári lámpákat találsz Mi-Light intelligens SMART világítási rendszereink között is. Ha magad készíted, akkor fogj egy mélyebb süllyesztett alumínium profilt, például egy Benalex CC09, XC09 vagy ha falon kívül szeretnéd megoldani akkor Benalex CC21, XC21 típusokat. Ezek aljára és oldalára is ragaszthatsz LED szalagot. Ha komoly megoldást akarsz, akkor mindkét felületet más-más szalaggal használod és az igényed szerint lehet UV vagy RGB+CCT (színes és szabályozható fehér 3000-6500K) fényed. A mély profilból kilépő fény és a felület teljesen homogén lesz, tehát nem látszanak a LED chipek pöttyöződései. ezek akkor zavaróak, ha rálátásod van. Itt egy kép arról, hogyan néz ez ki a valóságban:

Láthatod, hogy ahhoz, hogy feldobd a hangulatot nem is kell annyira eltérni a szokásos valóságtól. A világításban sokkal fontosabb döntés, hogy mit szeretnél megvalósítani, milyen élményt szeretnél megalkotni mint az, hogy milyen hagyományokkal nőttél fel. Merj változtatni és hozd ki a helyiségből a maximum élményt! És hogy kedved legyen kimozdulni és a szabadban eltölteni egy napot, íme itt egy kép a természetből ami engem a legjobban megfogott. Látod, hogy a természet és a technológia által adott fény mindig találkozik. Jó pihenést és kikapcsolódást neked olvasó!