10 tipp, hogyan válasszunk LED reflektort videózáshoz, fotózáshoz?

Írta admin 2018/11/19 0 Kommentek Hírek, Érdekességek,Hasznos Tippek és Segítség,

 

10 tipp, hogyan válassz LED reflektort videózáshoz, fotózáshoz?

 

Azt tervezed, hogy LED reflektort vásárolsz? Caleb Pike a DSLR video Shooter-től megosztott néhány tippet, melyet érdemes átolvasnod, mielőtt a végső döntést meghoznád a LED fények tekintetében, Ha első alkalommal veszel LED fényt akkor mindenképp érdemes végigolvasnod a következő sorokat, de akkor is tanácsos, ha már bújkál néhány LED izzó az otthonodban.
 

Ár és felhasználás

A fogyasztói társadalom egyik legfontosabb tényezőjéről beszélünk most. Mielőtt bármit bárhonnan megrendelnél, az árral kell kalkulálnod, mindegy hogy mobiltelefonról, egy nadrágról vagy LED reflektorról legyen is szó.  A LED technológia ma már nem számít megfizethetetlennek, és elérhetőbb már bárki számra, de még mindig nagy a differencia az árakban és a minőségben. Tőled függ, hogy nagy és drága led fényt veszel, vagy kisebbet és olcsóbbat. Ezen kívül fontos szempont a felhasználás is, mivel a vásárlásod célja, hogy egy felmerült problémádra megoldást találj, így hiába veszel egy pénztárcabarát eszközt, ha nem tudod arra használni, amiért egyáltalán fontolóra vetted a LED reflekor vásárlását. Ha nulláról kezded, és nincs egy reflektorod sem, célszerű egy-két kisebb eszközt vásárolnod. Fontos méd a reflektor dizájnja kialakítása is, ezért ezt is figyelembe kell venned a fények kiválasztásánál.

 

Lumenek száma

A lument alapvetően egy fotometriai mennyiség, egy sugárzó forrás által kibocsájtott látható fény „menniységének” összessége. Figyelj ezekre a számokra, és ne dőlj be a ledek számának. Néhány fénynek hatalmas LED száma van , de nagyon alacsony minőségűek és gyengék, így elég homályosak.

 

CRI (Color Rendering Index), színvisszaadási index

Ez nem más, mint egy összevont, átlagolt érték, amelynek célja kifejezni, hogy az adott megvilágításban, milyen pontosan lehet visszaadniaz eredeti színeket. 100-as érték a tökéletes megvilágításra vonatkozik, amelynél minden szín 100%-osan leképezhető. Ilyen mesterséges fényforrás azonban nem létezik, csak megközelíteni lehet.  A napnak 100-as a CRI-ja, ez szolgálhat referenciaként. 95 és 98 közötti CRI a legjobb a LED fényeknél, 85 alá semmiképpen sem érdemes menni, ha videózás vagy fotózás a célod.
 
 

CR Index

 

 

Színhőmérséklet

Egy fényforrás színhőmérsékletét az általa okozott színérzet és egy feketetest sugárzó által létrehozott színérzet határozza meg. Ennek mértékegysége a kelvin.A színhőmérsékletek tekintetében  három opció létezik: hideg, természetes illetve meleg fehér színárnyalatok. Hidegnek nevezzük a 5000K és afeletti színhőmérsékletű fényeket, a 3500K és 5000K közötti tartomány a természetes fény, és a 3500K alatti érték a meleg színhőmérséklet.
 

Színhőmérsékletek

 
Kombinálhatod vagy használhatsz csak egy fajta színhőmérsékletű fényt akár.Célszerű kombinálva használni ilyen reflektorokat, a különböző színintenzitások elérése végett, de ha csak egyet szeretnél használni, akkor a hideg fehér a legjobb választás, ebből is leginkább a 5600-6000 K közötti színhőmérsékletű, mivel a természetben legtöbbször ez fordul elő. Egy átlagos derült napsütés esetén ilyen színintenzitása van a fénynek. Borult, párás időben ez az érték 6000-10 000 K közé esik, nyílt tengeren vagy magas helyekben pedig elérheti akár a 20 000 K-t is. Ezért javasoljuk a hideg fehér fényű reflektor választását. Ha melegebb hatást szeretnél elárni, akko használhatsz a videókon, képeken filtereket.

 

Betáplálási lehetőségek

Sok LED reflektor akksiról működik, és megint sok úgymond „kábeles”. Ennél a szempontnál fontos figyelembe venni mennyire lesz meghatározó a mobilitás számodra, illetve a LED reflektorod teljesítményét. Kellemetlen, ha forgatás közben merül le, vagy nem ad le megfelelő erősségű fényt azz akkumulátor alacson töltöttsége miatt, és az is kellemetlen lehet, ha külső helyszínen szeretnél forgatni, ahol nincs reflektor, és te sem tudsz magaddal vinni egyet sem.

 

Sugárzási szög

A sugárzási szög azt határozza meg, hogy mennyire „szórja” a fényt y fényforrás. Más megfogalmazásban mennyire durva, vagy lágy fény „áramlik ki” a fényforrásból. A spot verzió keskenyeb szögben, durvább kiáramlású verzió, az úgynenezett „flood” fény pedig egy magyobb szögű, lágyabb megvilágítást eredményez. Természetesen a választásodat itt is a céljaidnak megfelelően kell alakítanod. A nagy sugárzási szöggel több a fényveszteség, ez akkor használatos, ha egy szobát, világítasz meg, vagy csak szép, egyenletes, lágy fényt szeretnél előidézni. Célzott hatású világításhoz inkább a spot típusú reflektor használható

 

Egy nagy LED chip vs. sok kicsi

A sok kis chipes megoldás olcsóbb megoldás lehet sok esetben, viszont abból kifolyóan, hogy különálló chipekből épül fel az eszköz, saját árnyékot vet a megvilágított felületre. A nagy chipes technológiában egy csomó, apró, vékony LED diódát építenek egyetlen nagy chipbe, amelynek eredménye egy nagy fényerejű árnyékproblémáktól mentes fémnyforrás. Persze rengeteg tartozék van, amellyel ki lehet küszöbölni a vetett árnyék problémát, de nem biztos, hogy pénztárcabarát és előfordulhat, hogy jobban megéri a drágább, nagy chipes technológia.

 

Külső színtorzítás

Egy picit trükkös ez, mert nem fog kiderülni a csomagolásról, vagy ha elolvasod a reflektor leírását. Ez az a színhatás, amely a fény sugárzási szögén kívül, a fény hatására jelenik meg. Itt is az eszköz CRI értékét érdemes figyelembe venni. Magasabb CRI értéknél kevésbé lesz eltérő a fényen belüli és fényen kívüli színhatás.

 

Kiegészítők

Végül, de nem utolsó sorban a kiegészítőkről és a hozzáadott funkciókról érdemes elgondolkodni. LCD kijelő, bicolor csatorna választó, dimmer és még sorolhatnánk mi mindennel lehet kiegészíteni egy LED reflektort. Ezt is mind számításba kell venned a döntésed meghozatala előtt.
 

Böngészd végig kínálatunkat, hogy megtaláld a neked való reflektort!

 

Forrás : https://www.diyphotography.net/10-video-led-lights-stills-video-50-100/