Az Energia Háza tavalyi kínálatában jelentek meg elsőként a Scharfer 12V-os vízmentes LED tápegységei, amelyek a kiváló ár / értékarány miatt a vásárlók kedvencei lettek. Idén ezt fejelte meg a SCHARFER és megjelentek a 24 Voltos tápegységek is, amelyek méretben és árban is teljesen azonosak. Ugyan a Scharfer alárendelt márkanév, azonban ismerve a gyártót biztosított a folyamatos minőség, a szállítások és a garanciális ellátások. Mindehhez biztosítjuk az Energia Háza 1991-től szerzett több, mint 30 éves szakmai tapasztalatát és a szakmai és műszaki tanácsadásokat. A tápegységekbe épített Power Max technológia számos előnyt biztosít a telepítők és a végfelhasználók számára. A Power Max előnye, hogy a teljesítményt a megadott névleges teljesítmény maximális mértékéig ki lehet használni, miközben így a tápegység 1 Wattjára eső költség már teljesen közelít az olcsóbb LED tápegységekéhez. A gyártó garanciális feltételi ezt fejelik még meg a 7 év garanciával, amely talán a legmagasabb vállalások egyike a LED iparágban lévő hasonló termékek esetén. 
A SCHARFER vízmentes tápegységek típusai


A SCHARFER LED tápegységek széles körű kínálattal rendelkeznek a 18W és 150W teljesítmények között. Hamarosan azonban elérhetővé válnak az ennél nagyobb 250W-os típusok is. A Scharfer a 12 voltos és a 24 Voltos LED szalagokhoz és egyéb LED termékekhez használatos meghajtó tápegységei, idegen nyelven driverek. Alkalmasak a LED szalagok, LED szalag vezérlések, MIBOXER LED spot lámpák működtetésére, amelyekről itt írtunk korábban. A 12V típusok az alábbiak 18W teljesítménytől indulva 150W-ig: SCH-18-12, SCH-20-12, SCH-30-12, SCH-45-12, SCH-60-12, SCH-100-12, SCH-150-12. A 24V-os típusok szintén lentről felfele: SCH-18-24, SCH-20-24, SCH-30-24, SCH-45-24, SCH-60-24, SCH-100-24, SCH-150-24. A típusszámokból is jól látható, hogy az CH jelzés után a teljesítmény, majd a feszültség színt van feltüntetve. Így a típusok 18W, 20W, 30W, 45W, 60W, 100W és 150W teljesítményekben vásárolhatók meg 12V és 24V esetében is. Ez követi nemsokára az SCH-250-12 és az SCH-250-24 típusok. A kiválasztáskor nincsen más teendőnk, mint megnézni a meghajtandó termék feszültségszintjét és kiszámolni a szükséges teljesítmény igényt. A teljesítmény igényt a Power Max technológia figyelembe vételével akár maximálisan is kihasználhatjuk, azonban javasoljuk, hogy az elhelyezés miatt legalább 10%-os tartalékkal számolj. Egy LED szalag esetében ez így néz ki: LED szalag felhasznált méretének teljesítménye X 1,1. A Scharfer tápegységek közös jellemzője az IP67 vízmentes burkolat és kialakítás. Az IP67 egy olyan kialakítás, ahol a termék ellenáll a legnagyobb pornak és víz ellen vízbemerítés, nagyobb esőzések, vízfröccsenés és pára ellen. 


Felhasználás és beépítés


A vízmentes tápegységeket kültéren és beltéren is lehet alkalmazni. A Scharfer tápegységek az IP67 védelemmel ellátva jól alkalmazhatók nedves bármely környezetben. A LED megoldások esetén ezek leggyakrabban a LED szalag világítások, rejtett világítások. Kültéren általában a medencék körül, ahol a beépítés a gépházban valósul meg. Ereszcsatornák és épületszegélyek, járdák rejtett világításainál általában garázsban, pincében vagy előre kialakított védett dobozban rejthető el. A tápegységek víz elleni védettségén kívül ügyelni kell a vezetékek vízmentes kötéseire is vagy azok védelmének kialakításáról. Mindig ügyelj az érintésvédelemre! Beltéren azért alkalmazzuk általában a kültéri tápegységeket, mert ezek tűzveszélyessége némileg jobban biztosított, mint a rácsos kivitelű vagy egyáltalán nem tokozott kivitelű nyákos tápegységeknek. Másrészt itt is az érintésvédelem merül fel, ahol az érintés, hétköznapi nevén az áramütés elkerülése fontos. Jól alkalmazható rejtett világítások kiépítésekor fürdőszobák, nappalik, üzletek álmennyezeti rendszereiben, a gipszkarton rendszerekben elrejtve, konyhapult világítások esetén a felső szekrények tetején elhelyezve vagy a szekrényben elhelyezve. Mivel ezeknek a termékeknek nincsen sorkapcsa, így a kötések védelme esetén nem kell tartani attól, hogy takarítás közben áramütés érheti az embert. A szakszerű felhasználásért tartsuk be a gyártó és a vonatkozó szabványok ajánlásait és előírásait.