Napelem telepítése

Írta admin 2020/04/03 0 Kommentek Hasznos Tippek és Segítség,

Milyen tetőre telepítsünk napelemes rendszert és milyen befolyásoló tényezők vannak egy kiváló rendszer kiépítésekor?

 

  • Mi befolyásolja, hogy milyen tetőfelületre érdemes napelemes rendszert telepíteni?

 

Ezt számtalan tényező befolyásolhatja, amit érdemes figyelembe venni. Egyre több ingatlan tetején látunk napelemeket felszerelve. Ez is bizonyítja, hogy ma már minden típusú tetőfelületre kész, kiforrott technológia áll rendelkezésre a kivitelezők - köztük az  Energiahazának is- számára, amivel egy napelemes rendszert szinte bármilyen tetőfelületre tud telepíteni.

 

  • Ilyen egyszerű a napelemes rendszer telepítése a tetőre?

 

Igen.  Annak, aki ismeri a befolyásoló tényezőket és telepített már legalább 50 napelemes rendszert különböző tetőfelületekre. Statikailag a tetőfelületet megvizsgálta, tudja milyen héjazatra, milyen tartószerkezettel érdemes rögzíteni a pv modulokat. Meg tudja állapítani, hogy mennyi napelem telepíthető az adott tetőfelületre. Csak néhány „egyszerű” és fontos információ, amire szükség van a tetőfelület vizsgálatánál. Javasoljuk, hogy bízza szakemberre a felmérést. Ha megbízható szakembereket keres, akkor vegye fel a www.energiahaza.hu oldalon megadott elérhetőségeken a kapcsolatot az Energiaháza csapatát.

 

  • Mire nem javasoljuk napelemes rendszer telepítését?

 

Például palatetőre vagy nádtetőre. Sajnos ezek a tetőszerkezetek és tetőfedések a legtöbb esetben nem csak a fokozottabb tűzveszély miatt, hanem a környezetvédelem miatt nem alkalmasak a napelemes rendszer telepítésére, hiszen a palatetők általában azbesztet tartalmaznak. Azonban ebben az esetben sem kell megijedni vagy feladni a telepítési igényünkből, mert van megfelelő megoldás. Amikor sem a háztető, sem a garázs- vagy más melléképület, sem a terasz teteje nem megfelelő a napelemes rendszernek, akkor jöhet a földre telepítés erre a célra kialakított rozsdamentes állványzatra. Persze, ha van elég erre a célra felhasználható terület az ingatlanon.

 

Ezekre a héjazatokra viszont bátran javasoljuk:

 

  • égetett cserép
  • betoncserép
  • zsindely
  • fémlemezre, pl trapéz, hullám, korcolt

 

A dőlésszög és a tájolás?

 

Ha minden ingatlan tetőfelülete déli tájolású, és 35 fokos dőlésszögű lenne, akkor nem is kellene beszélnünk ezekről a befolyásoló tényezőkről. Mivel a legideálisabb tető a „benapozottság” szempontjából az árnyékmentes, déli tájolású és 35 fokos dőlésszögű felület lehet. De ez nem így van, ezért az egyik legfontosabb befolyásoló tényező a felület tájolása és dőlésszöge. Érdemes ezt is szakemberekre bízni, hogy a rendszer legoptimálisabb termelése megvalósuljon.

 

Árnyékolás és zavaró környezeti tényezők. Mit érdemes tudni ezekről? 

 

Igen, számít. Ha sok az árnyék, ami a telepített napelemekre vetül, az teljesítmény csökkenést eredményez. Viszont a jó hír, hogy az Energiaháza telepít Talesun poly kristályos napelemeket és optimalizálásra alkalmas invertereket, aminek a segítségével a lehető legjobb teljesítményt lehet kihozni egy árnyékos tetőfelületre telepített rendszerből.

 

Komment hozzáfűzése