A dekorációs világítások egyik leggyakrabban használt eleme az alumínium LED profil, amely nem csak az esztétikai megjelenést biztosítja a LED szalagos világításoknál, hanem egyben a LED szalag hűtéséért is felel. Az alumínium profilok használata meghosszabbítja a LED szalag élettartamát miközben modern megjelenést biztosít a felhasználási területen. A LEDPROFILES gyár széles termékkínálata mindenre kiterjedő megoldást nyújt az általános ledes dekorációs világításokhoz. A megbízható minőség mellett fontos a folyamatos ellátás és a széles termékválaszték. A LEDPROFILES folyamatosan gondoskodik a termékskála minőségéről, fejlesztésekről és a gyors szállításról, hogy partnerei, disztribútorai a legjobb vásárlási feltételeket tudják adni partnereiknek és végfelhasználóknak. Az Energia Háza a LEDPROFILES alumínium LED profilok hivatalos magyarországi disztribútoraként nem csak az alumínium termékeket forgalmazza, hanem a gyártó szintén prémium minőségű COB LED szalag és LED szalag vezérlőit is. A COB LED szalagról itt írtunk bővebben.


A LEDPROFILES Alumínium LED profilok típusai


Az alumínium LED profilokat a belsőépítészetben széles körben kell felhasználni. A gyártók, mint a LEDPROFILES folyamatosan fejleszti az újabbnál újabb típusú profilokat, hogy azok megfeleljenek a legtöbb építészeti kihívásoknak. Az Energia Háza kínálatában folyamatosan frissítjük a kínálatot és igyekszünk a legszélesebb, a gyártó minden termékét felölelő termékskáláját raktáron tartani, hogy a kivitelezők és végfelhasználók azokat a lehető legrövidebb idő alatt beépíthessék. A beépítési kérdésekben személyes tanácsadónk nyújt segítséget vásárlóinknak. Az alumínium LED profilok kiválasztásához három fontos teendőnk van. A kínálatból ki kell választani, hogy milyen felszerelési, beépítési igényünk van és a profilt milyen környezetbe, anyagba kell beépíteni vagy felszerelni rá. A LEDPROFILES alumínium LED profiljai három kategóriára oszthatók: Felületre szerelhető "U" típusú (Surface, LP1XX), Sarokba szerelhető típusok (Corner LP2XX) és a süllyesztett típusú profilok (Recessed LP3XX). Típusokon belül is számos méret és szín létezik. A LED profil méretei változnak szélességben és magasságban, van 1 és 2 méteres hosszúságú, valamint eloxált ezüst, fehér és fekete színű. A profilokhoz szükséges egy fényáteresztő fedél, ami átlátszó transzparens és tejfehér opál kivitelben vásárolható meg. A legtöbb profil az általános felhasználáshoz készült, ezekbe egy darab maximum 10-12mm széles LED szalag beragasztása lehetséges, például LP101, LP201, LP301. A szélesebb LED profilokba LP103 akár több LED szalag, csík is ragasztható egymás mellé, amivel növelhető a leadott fény mennyisége. A mélyebb kialakítású LED profilok előnye, hogy a nem COB típusú LED szalagok esetén is már egy 5050 Chip rendszerrel gyártott 60 LED/m sűrűségű szalag esetén is homogén fényt tud biztosítani. A süllyesztett LED profilok bútorlapokba, gipszkarton rendszerekbe, padlókba építhetők be. A beépítés helyétől függően a kialakítás is változik. Bútorlapba marással süllyeszthető az LP301 profil például, gipszkarton rendszerekhez pedig az LP309, LP305 aluprofilok állnak rendelkezésre. A sarkokba, például bútorok, polcok, konyhapultok az LP201, LP202 típusok alkalmasak. Természetesen a felsoroltakon kívül még rengeteg profil van a kínálatunkban. Fentiek mellett még érdemes megemlíteni a Floor alumínium LED profilt, amit laminált lapokhoz fejlesztettek ki. Ez alkalmas a laminált lapok között lévő dekorációs LED világítás kiépítésére. Léteznek ezen kívül még padlóváltó profilok, amiket a különböző burkolatok közé lehet beépíteni. 
Kiegészítők és szerelési módok


A LEDPROFILES széles körben kínál kiegészítőket az alumínium LED profilokhoz. Ezek többnyire minden forgalmazott színben, ezüst szürke, fekete és fehér színben is megvásárolhatók. A felületre szerelhető "U" , padló és sarok LED profilokhoz rögzítő klipszek vannak, amivel a profilok egyszerűbben és mechanikai sérülések, átfúrások nélkül szerelhetők. A süllyesztett profiloknál ilyenre nincsen szükség, mivel ott a marás fogja a profilt, vagy egyéb esetben azokat csavarral, ragasztóval, gipszeléssel vagy befogással lehet rögzíteni. A modern megjelenés egyik legfontosabb kiegészítője a LED profil végzáró elem, ami "Teli" és "Lyukas" kivitelben is létezik. Ezek nem csak egy modern lámpa megjelenését biztosítják, hanem egyben elzárják a profilba helyezett LED szalagból kilépő fény útját, nem engedik be a port és a rovarokat a profil belsejébe a LED szalag és a fedő közé. Egy megfelelő kivitelezés a LED profilból, fedőből, LED szalagból, végzáróból és rögzítő klipszekből áll. Az Alumínium LED profilba szenzorok is elhelyezhetők, beragaszthatók, amik érintés nélkül kapcsolják a világítást. Működésük közelség érzékeléssel, érintéssel vagy mozgásra kapcsolnak. A LEDPROFILES szenzorok teljesen elrejthetők a fedél alá, ami a működésüket nem befolyásolja. A LED profilokat méretre lehet vágni, amit lehet fémfűrésszel, flex géppel vagy daraboló géppel is végezni. Néhány aluprofil sarokelemmel is rendelkezik, ami megkönnyíti a derékszögű szerelés pontosságát. Többi esetben gérvágás szükséges a sarkokban lévő elfordulás esetén. 


LED szalag alumínium LED profilokba


A LED szalagok szélességétől függően az alumínium LED profilokba a legtöbb típust be tudjuk ragasztani, de ügyeljünk azért a részletekre is, hogy mi is szeretnénk létrehozni, milyen megjelenést akarunk elérni és azokhoz milyen paraméterek szükségesek. A LED szalagok felhasználásáról és kiválasztásáról már a 8+1 tipp a LED szalag vásárlás előtt cikkünkben is írtunk, érdemes itt jobban tájékozódni. Általában az alusinekbe, profilokba beltéri LED szalagokat használunk, kisebb kivételtől eltekintve. A padlóba és vízes, nedves helyiségekbe az IP54 védettséggel rendelkező LED szalagot javasoljuk, mert ezek vastagsga és szélessége még gyakorlatilag a legkisebb magasságú alumínium profilokban is elférnek. Itt is választható a 8-10mm szélességű kivitel. Minden más megoldásnál elegendő a beltéri IP20 védettségű LED szalag, mivel ezek többségét nem mossuk fel, nem vizes helyiségekben építjük ki. Tehát a környezeti besorolás az egyik legfontosabb. Innen már csak annyi döntés kell, hogy fehér vagy színes vagy mindent tudjon a LED szalag. Gyakorlatilag a választékunk az Energia Háza LED Szalag kínálatában az egyik legmagasabb és ez folyamatos bővül.


Javasolt felhasználási környezet 


  • Rejtett világítások,
  • Konyhapultok, 
  • Gipszkarton rendszerek,
  • Padlóváltás,
  • Padlózatok, hideg és meleg burkolatok,
  • Bútorok, polcrendszerek, 
  • Kirakatok, bemutató falak,